Wix, 2006 yılında kurulmuş bulut tabanlı web sitesi geliştirme araçlarından biridir. Zorlu yazılım geliştirme süreçlerinin yanı sıra sürükle bırak sistemi sayesinde temel düzeyde internet kullanımı yapan kullanıcılar için de oldukça kullanışlı bir araçtır. Ücretli paketlerinin dışında ücretsiz kullanım avantajı da sunar, böylelikle ücretsiz web sitesi kurmak da mümkün hale gelir.
Ücretsiz kuruluma izin verse de her web alt yapısında olduğu gibi Wix de ücretsiz sürümünde kendi marka adına yer vermekte, kurulacak sitelerin sınırsız olmasına müsaade etmemektedir. Ancak ücretsiz sürümüyle bile basit web siteleri için kolay ve etkileyici bir kullanım sunduğu söylenebilir. Wix ile temelden bir internet sitesi kurmak için adım adım aşağıdaki rehberi takip edebilirsiniz.
İçindekiler
ToggleWix İle Web Sitesi Kurmak
Wix, ücretli bir araç olsa da verdiği ücretsiz kullanım hakkıyla birlikte web sitesi kurmak için idealdir. Wix ile site kurma adımları, her gruptan bilgisayar kullanıcısına uygun olması adına temel düzeyde tutulmuş ve yönlendirmelerde zorluklara yer verilmemiştir. Aşağıdaki aşamaları takip ederek adım adım Wix web sitenizi oluşturabilirsiniz.
1. Wix’i tanıyalım, web sitesi kurulumuna başlayalım
Wix’e ait resmi web sitesi olan wix.com üzerine erişildiğinde, kullanıcıları karşılayan ilk sayfa yukarıdaki gibi görünür. Bu sayfa üzerinden Get Started (Başla) butonuna tıklandığında kullanıcıların Wix’e erişebilmek için bir hesap oluşturmasını ya da giriş yapmasını isteyen bir ekran gelir. Bu ekran üzerinden gerekli bilgilerinizle Wix’e kayıt olabilir ve ardından giriş yapabilirsiniz.
Daha sonra tekrar internet sitenize erişebilmeniz için mutlaka gerçek bilgilerinizle kayıt olmalısınız. Kayıt olurken bilgisayarınızda kayıt edeceğiniz Google Gmail, Facebook, Apple hesabı veya SSO (Çoklu giriş) ile hızlı işlem sağlayabilirsiniz. Sonraki girişlerinizde bu hesaplardan biriyle hızlıca Wix.com’a giriş yapabilirsiniz.
2. Wix’i neden kullanıyoruz?
İlk defa giriş yapılmasının ardından, yukarıdaki gibi Wix’i kullanım amacınızı soran bir ekran görünecektir. Bu ekranda direkt olarak kendinize ait bir site kurulumu yapabilir, müşterileriniz için internet siteleri oluşturabilir veya tümünü atlayarak direkt ana sayfaya erişebilirsiniz. “Bir müşteri için site kuruyorum.” seçimi yapıldığında çalışılan ajans gibi detaylar istenir. Başla butonuna tıkladığımızda internet sitesi kurulumu sürecimiz kategori seçimiyle birlikte başlamış olur.
3. Bir internet sitesi kuralım!
Başla butonuna tıklamanızın ardından görünecek olan bu ekran, Wix ile internet sitesi kurmanın ilk adımıdır. Burada Wix tarafından amacına uygun çözümler alabilmek için kurulacak internet sitesinin türü belirtilmelidir. Site türü sadece görseldekiler ile sınırlı değildir. Örneğin arama alanına “Haber” yazdığınızda farklı birçok site türü görünecektir. Bu aşamada, kurulum süreçlerini temel düzeyde ve daha iyi görebilmek için çok tercih edilen Blog seçimiyle devam ediyoruz.
3.1 Sitemiz için bir isim seçelim
Kuracağımız internet sitesi için türüne uygun bir isim seçimi yapabiliriz. Unutulmaması gerekir ki bu alanları doğru bir şekilde doldurmak önemlidir, örneğin bir E-Ticaret mağazası açılıyorsa mutlaka marka adı kullanılarak hareket edilmelidir.
3.2 Siteyi kurma amacımızı belirtelim
Bu kısımda ise internet sitemizin neye hizmet edeceğini belirtmeliyiz. Örnek olarak bir internet mağazası kurulumunda “Müşteri kazanmak, ürün satmak, hizmet sunmak” seçimleri yapmak daha doğru olacaktır.
3.3 Siteye eklemek istediğimiz özellikleri seçelim
Sitenize neler eklemek istiyorsunuz ekranında, site için faydalı olan çeşitli uygulama ve eklentiler belirecektir. Online mağaza, form, portfolyo gibi seçimler yaparak bu eklentilerin Wix tarafından kuracağımız siteye entegre edilmesini sağlayabiliriz. Ancak fazla araç değil doğru araç seçimi yapmak önemlidir; daha fazla eklentiye sahip olabilmek için örneğin bir giyim mağazası açılışında “Masa rezervasyonları” eklentisini kullanmak gereksiz olacaktır. Az sayıda, sadece gerekli görülen eklentiler seçilmelidir.
3.4 Sitemizin arka planı hazır!
Sadece 4 adımda, kurulacak internet sitesinin arka planı hazır hale geldi. İnternet sitesinin ne tür bir site olduğuna göre seçimler yapmak; Wix’in en uygun araçları ve yönlendirmeler sunmasını da önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Böylelikle amacına en uygun bir şekilde internet sitesi kurmamız mümkün hale gelir. Bu aşamadan sonra sitenin ziyaretçiye görünen kısımları ve kontrol paneli ile ilgileneceğiz.
4. Ön Detayları Düzenleyelim
Burası, Wix tabanlı web sitemizi kontrol edebileceğimiz ve ön detayları düzenleyebileceğimiz alandır. Bu sayfa üzerinden SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), Blog içerikleri, Ürün ve mağaza içerikleri, Site ayarları gibi düzenlemeler yapmak mümkün hale gelir.
Wix, kullanıcıyı yönlendirme konusunda oldukça profesyonel bir araçtır. Kontrol panelinde, sol üst ekrandaki “İşletme detaylarını tamamlayalım” alanı üzerinden Wix’in yaptığı yönlendirmelere göre gerekli bilgileri girmemiz mümkündür. Sol üst kısımdaki “Şimdi işletmenizin kurulumunu yapalım” seçeneğiyle başlayalım.
4.1 Siteyi Tasarlamak (Siteyi Özelleştir)
“Şimdi işletmenizin kurulumunu yapalım.” Seçiminin üzerindeki Siteyi Özelleştir butonuna tıkladığımızda karşımıza çıkacak ilk sayfa yukarıdaki gibidir. Bu sayfa üzerinde sitenin en temel bilgilerini (Logo, Adres, Telefon, Sosyal medya hesapları) doldurmamız beklenir. Elbette her bilgi gerekli değildir. Mesela bir kişisel blog kuruyorsanız, açık adres vermenizin bir mantığı olmaz. Bu alanları doldurmak tamamen seçimlerinize bağlıdır.
4.2 Tema seçimi yapmak
Wix üzerinde kullanılabilecek 6 temel ayrı tema şekli bulunur; Vogue, Zamansız, Şık, Minimal, Kil ve Klasik. Bu temalardan birini seçmeniz durumunda temaya göre sayfalar otomatik olarak Wix tarafından hazırlanır.
4.3 Size özel hazırlanmış alanlar
Sitenize sayfalar ekleyin kısmında görünen sayfa tasarımları, seçilen temalar ve verilen bilgilere göre Wix sistemi tarafından otomatik olarak ayarlanmıştır. Tıpkı eklentiler alanında olduğu gibi bu alanda da sadece site türüne uygun sayfalar seçilmeli, gereksiz fazla sayfa kullanımından kaçınılmalıdır. Örneğin bir web sitesinin türü ne olursa olsun hakkında ve iletişim sayfaları gereklidir.
4.4 Site hazır! Son tasarım aşaması: Detaylı site özelleştirme
Logo, adres bilgisi, tema seçimi, özel sayfa seçimi gibi seçimlerin ardından karşılaşacağımız ekran yukarıdaki gibidir. Sitenin temel kurulumu gerçekleşmiştir. Bu noktadan sonra ise daha derin bir tasarım düzenleme işlemi için “Editöre Git” seçimi yapabiliriz. Editör üzerinde hazır sunulan tema klasik web tasarımlarının dışına çıkabilir; renkleri, uygulamaları, sayfaları ayrı ayrı özelleştirebiliriz. Editör ekranı ise aşağıdaki gibi görünür;
Editör üzerinde hazır web sitenizin ihtiyaç duyulan her kısmını tekrar özelleştirebilir ve değiştirebilirsiniz. Örneğin ana sayfa üzerindeki görseli, yazıları, site içeriğini, sayfa bölümlerini editör üzerinden değiştirmeniz mümkündür.
5. Siteyi Google’a Sunmak ve SEO Ayarlamaları
SEO, (Arama Motoru Optimizasyonu), bir internet sitesinin arama motorları üzerindeki varlığını belirleyen en önemli optimizasyondur. Yapılacak SEO düzenlemeleri ve SEO çalışmaları ile internet sitesinin çeşitli arama sonuçlarındaki sıralaması, sitenin arama motoru gözündeki değeri, arama motoru tarafından kullanıcıya önerme oranı arttırılabilmektedir.
Editördeki tasarım işlemini tamamlayıp kontrol paneline döndüğünüzde, 4. ADIM üzerindeki “Şimdi işletme detaylarınızı düzenleyelim.” seçiminin ardından Google’a Bağla ile sitenizin temel SEO ayarlamalarını yapmanız mümkün hale gelir. Google’a Bağla seçiminizin ardından sizi karşılayacak ekran yukarıdaki görselde olduğu gibidir. Başla butonuna tıklandığında yine Wix tarafından sunulacak yönlendirmeler sayesinde sitenizin temel SEO ayarlamalarını yapabilirsiniz.
6. İlk blog yazınızı yazın (İçerik oluşturmak)
“İçerik kraldır.” cümlesini daha önce duydunuz mu? Bir internet sitesinin kalitesini ön plana çıkaran en önemli etkenlerden biri de içeriklerdir. En başta site kurulumunu Blog üzerinden yaptığımız için, kontrol panelindeki kurulum aşamalarında Bir blog gönderisi oluştur tavsiyesi sunuldu. Fakat içerikler sadece blog ve yazı odaklı diğer site türlerinde değil; internet ortamındaki her türden site için gereklidir.
Örneğin bir giyim mağazasının, site üzerinde sektöre uygun blog yazıları paylaştığını görmemiz mümkündür. Veya ürün açıklamaları, hizmet detayları alanında girilen kullanıcıyı doyurucu içeriklerin hepsi bu internet sitesinin kalitesini arttırır ve arama motorlarına siteyi sevdirir. Kopyadan uzak, tamamen özgün, kullanıcının aradığı içerik konusunda verdiği bilgilerle doyurucu olan site içerikleri ve blog yazıları; sitelerin daha üst sıralara yerleşmesi ve otoriter bir hale gelmesi için mutlaka gereklidir.
7. Alan adını bağlamak (Domain eşleştirme)
Wix üzerinden profesyonel paketleri satın almadan da ücretsiz kullanım yapabileceğinizi yazının en başında belirtmiştik. Wix, aslında bu ücretsiz kullanım ile bizlere ücretsiz hosting; yani bir web barındırma hizmeti sunmuş oldu. Hosting, bir internet sitesinin internette var olabilmesi ve barınabilmesi için ihtiyaç duyulan en temel web hizmetidir. Hosting hizmetine para ödemeden de Wix gibi araçlarla ücretsiz kullanım yapabiliyoruz. Fakat alan adı daha farklı bir konudur.
Alan adı, internet sitelerinin .com, .net, .org, .com.tr gibi uzantılarla özel bir isim almasını sağlayan web hizmetidir. Alan adını da tıpkı Hosting gibi, Wix ve benzeri araçlarla ücretsiz bir şekilde bulmamız mümkün hale gelir. Ancak ücretsiz alan adlarını kullanmak, profesyonellikten uzak bir görünüme yol açar. Hiçbir ödeme yapmadan Wix kullandığımızda, tarafımıza ücretsiz verilen alan adı kullaniciadi.wixsite.com şeklinde olacaktır.
Bu tür bir alan adının ise ziyaretçi çekmesi, güvenilirliğini kanıtlaması ya da profesyonel gözükmesi oldukça zordur. Bu nedenle web sitesi projelerimiz için mümkünse ücretli alan adlarını tercih ederiz. Alan adı satın almak ve kayıt etmek oldukça kolaydır, bu hizmeti sunan çeşitli firmalar bulunur. Ücretleri değişiklik gösteren bu firmalarda müsait alan adlarını görebilir ve yıllık bazda kayıt edebiliriz.
Eğer Wix üzerinden kurulmuş profesyonel görünümde bir internet sitesi sahibi olmak istiyorsak harcamalardan kaçınmamalı, bütçemize uygun hosting ve alan adı paketlerini satın almalıyız. Her bütçe için uygun alan adı bulmak mümkündür, Google’da “en ucuz alan adı” araması yaptığınızda karşınıza birçok firma çıkacaktır. Örnek olarak wixsitekurmak.com.tr alan adını satın aldığımızı düşünelim ve bu alan adını Wix’e bağlayalım.
7.1 Alan adı seçimi
Yukarıdaki görselde, Wix üzerinden alan adı bağla seçimi yaptık ve sorguladığımız “wixsitekurmak.com” alan adının müsait olduğunu gördük. Wix’e alan adı bağlayabilmek için direkt Wix üzerinden alan adı satın almamız ya da profesyonel Wix paketlerine geçmemiz gerekir.
Alan adı müsait ise bunu Wix veya daha farklı, daha uygun fiyatlar sunan Domain firmalarından satın alabiliriz. Eğer alan adına ve profesyonel Wix paketlerinden birine sahip olduysak, Wix’teki Connect a domain alanından sitemizin adresini “siteadi.com” gibi profesyonel bir alan adıyla değiştirmemiz mümkün hale gelir.
Yeni Medya ve İletişim Platformu
Detaylı bilgi ve sorularınız için buraya tıklayabilirsiniz.
Instagram hesabımızdan bizleri takip edebilirsiniz.