Metin yazarı, diğer adı ile copywriter, dijital ortamda yaratıcı içerikler üreten ve bu içerikleri de her zaman geliştirebilen kişi ve kişilerdir. Genelde teknoloji ya da teknoloji ile ilgili çalışmalarda bulunan bu kişiler makale yazarlarından daha geniş bir çalışma alanına sahiptir.
İçindekiler
ToggleMetin Yazarı Nedir?
Metin yazarları her konuda ya da her alanda detaylı araştırma yaptıktan sonra o konuda içerik üretebilen kişilerdir. Fakat metin yazarları edebi yazar olmadıkları için bu ikisi arasındaki ayrımı da bilmek gerekmektedir. İnternette her gün görülen blog yazıları, markaların haberleri ya da internet sitelerindeki yazılar metin yazarları tarafından yazılmaktadır.
Metin yazarı, ilgili konu ile ilgili araştırma yapar ve sonrasında içeriğine gerekirse yazı ya da belge ekleyerek içeriklerini oluşturur. Metin yazarları genellikle kullanıcıların merak ettikleri ya da ihtiyaç duydukları içerikleri oluştururlar. Sonrasında ise internet kullanıcılarına sunarak konu ile ilgili bilgi sahibi olmalarını ve meraklarını gidermelerini sağlarlar.
Ne İş Yapar?
Birçok kişi tarafından metin yazarı ne iş yapar? merak edilen bir konudur. Metin yazarı birçok farklı alanda çalışabilmektedir ve farklı türlerde içerikler de üretebilmektedir. Radyo ve televizyon programlarının metinlerinden sosyal medyaya, web sitesinden basın bültenine tüm içerikleri üretebilirler. Genellikle e-ticaret ve reklam sektöründe faaliyet gösterseler de birçok alanda metinler hazırlarlar.
Metin yazarından beklenen farklı ve geniş bakış açısı ile kendisine verilen konuyu yorumlaması ve içerik üretmesidir. Net bir dilde yazım kurallarına uyarak akıcı bir içerik üretirler. Araştırma sonuçlarını yaratıcı bir şekilde yazması ve konuyu detayları ile ele alması beklenir.
Nasıl Olunur?
Sosyal medyanın önemli bir hal aldığı günümüzde metin yazarları da önemli mesleklerden biri haline gelmiştir. İnternetin yaygınlaşması ile beraber sosyal medya uzmanlığı ya da SEO uzmanlığı gibi birçok meslek ortaya çıkmıştır. Metin yazarı olmak için herhangi bir ön lisans ya da lisans programından mezun olmaya gerek yoktur.
Yazı yazmaya ilgisi olan ve yeteneği de bulunan herkes ilgisinin olduğu konuda metin yazarlığı yapma imkanına sahiptir. Metin yazarlığı sanıldığı kadar kolay bir iş olmadığından inceliklerini ve detaylarını da bilmekte fayda vardır. Metin yazarı olmak isteyen kişilerin çözüm odaklı olması oldukça önemlidir.
İyi derecede yaratıcılık ve kurgu yeteneği de metin yazarı olmak isteyen kimselerde bulunmalıdır. Araştırma yapmayı sevmek, konuları detayları ile beraber incelemek ve bu esnada imla ve dil kurallarına da hakim olmak gerekir. Edebi konulara ilgi duymak, yazı yazma kurallarını, giriş – gelişme – sonuç gibi yazının temel niteliklerini bilmelidir.
Herkes her mesleği yapacak yetkinliğe sahip olmadığından metin yazarı olmanın de bir yetkinlik gerektirdiği bilinmelidir. Metin yazarlığı ile ilgili online dersler ya da eğitimler almak gerekmektedir. İnternet üzerinden mesleği araştırarak kendinize metin yazarı olmak için çalışma ortamı arayabilirsiniz.
Metin Yazarında Aranan Özellikler Nelerdir?
Bir metin yazarının araştırmayı sevmesi beklenmektedir. Her konuda araştırma yapmalı ve bu araştırmalarını kendi cümleleri ile yazıya dökebilmelidir. Metin yazarı olmak için ekstra bir eğitim gerekmediğinden okumayı ve yazmayı seven, Türkçe dil kurallarına hakim olan herkes metin yazarı olabilmektedir.
Metin yazarlarından özgün içerikler üretmeleri, kopya cümleler kullanmamaları ve yazılarında ilgi çekici olmaları gerekmektedir. Özellikle marka içeriklerinde iyi araştırma yapmak ve gerekirse resimler ile içeriği daha ilgi çekici hale getirmek gerekir. Bunun için içerik üretme platformları ve bazı fotoğraf düzenleme programlarını bilmeleri gerekmektedir.
Metin Yazarı Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Metin yazarları bir diğer ismi ile içerik editörü olarak da bilinmektedir,
Yazacakları konu ile ilgili detaylı bir araştırma yaparlar,
İlgi duydukları ve bilgilerinin olduğu konular ile ilgili araştırma gerçekleştirerek içerikler oluştururlar,
Yazılacak olan içeriğin türüne göre bazı tanımlamalar ve örneklendirmek gerçekleştirmek,
Okuyucu ya da kullanıcıyı bilgilendirmek, merakta bırakarak daha fazla araştırma yapmalarını sağlamak için özenle içerik oluşturmak,
Özgün içerikler ortaya koymak,
Yazım kurallarına, noktalama işaret ve imla kurallarına uygun bir içerik yazmak,
Kelime işlem programları hakkında bilgi sahibi olmak ve kullanabilmek gerekmektedir,
İstenen yazıyı en özgün ve doğru şekilde hazırlamak,
Görsel gerekli olduğunda fotoğraf düzenleme programlarını kullanabiliyor olmak.
Metin Yazarlarının Çalışma Yaptıkları Alanlar
Blog içerikleri: Genelde 200 kelime ile 1500 kelime arasındaki yazılardır ve bilgilendirmeye dayalıdır. Geniş bir konu yelpazesine sahip olan blog yazıları en sık üretilen içerik türlerindendir.
Sosyal medya içerikleri: Takip edilen birçok markanın sosyal medya hesapları da metin yazarları tarafından yönetilebilmektedir. Paylaşılan yazılar, resimli ya da resimsiz içerikler metin yazarları tarafından oluşturulmaktadır.
Dokümanlar: Metin yazarları her ne kadar resmi dokümanlar hazırlamasalar da eğitim ya da bilgilendirme ile ilgili dokümanlar hazırlarlar. Genelde bu içerikler 1500 kelime ile 2500 kelime arasında olur. Dokümanlar her türlü içerik ile ilgili olabilmektedir.
İnternet sayfası içerikleri: Kurumsal markaların internet sayfalarındaki içerikler yine metin yazarları tarafından yazılır ve oluşturulur. Direkt olarak müşterilerin karşısına çıkan bu sayfalardaki içerikleri oluşturma aşamasında metin yazarlarına önemli görevler düşer.
Metin Yazarı Olmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Metin yazmak yaratıcılık gerektiren bir iş olarak bilinir. Bu nedenle de kişiden kişiye göre yazımın püf noktaları değişmektedir. Fakat kişiler hangi yeteneğe sahip olurlarsa olsunlar yapmaları gereken ve uymaları istenen püf noktalar vardır. Metin yazarı olmanın en püf noktası elbette hem yaratıcı hem de etkili başlıklar bulmaktır.
Başlık, bir içeriğe çeken en önemli unsur olduğundan metin yazarlarının başlık seçimlerini çok iyi yapmaları gerekir. İçerikle ilgili araştırma yapmak ve araştırmayı da birden fazla farklı kaynaktan gerçekleştirmek gerekir. İçeriği ürettikten sonra okumak ve ilgi çekici olup olmadığına dışardan bir göz olarak bakmak gerekir.
Gereksiz ve uzun cümlelerden kaçınarak net ifadeler kullanmak da çok önemlidir. Cümle tekrarı ve yazım yanlışı da yapılmaması gerekenlerdendir. Giriş, gelişme ve sonuç ile beraber anlam bütünlüğüne dikkat etmek gerekir. İlgi çekici ve heyecan verici içerikler üretmeye de özen göstermek gerekir.
Kimler Metin Yazarlığı Yapabilir ve Bu Alanda Nasıl Uzman Olunur?
Metin yazarı olmak için herhangi bir eğitim ve öğretim gerekli değildir. Yazmayı ve okumayı, araştırmayı seven herkesin metin yazarı olma imkanı vardır. Yaratıcılığına güvenen, özgün olabilen ve farklı bir bakış açısı olduğunu düşünen kişiler metin yazarlığı yapabilmektedir. Metin yazarlığında uzman olmak için de eğitim, kurslar almak ve bu işi çok sevmek gerekir. Farklı konularda araştırmalar yaparak içerik üretmektedir. Bu sayede kendinizi bu alanda uzmanlaştırabilirsiniz.
Metin Yazarı Ne Kadar Maaş Alır?
Metin yazarlığı ile ilgili net bir maaş söylemek pek mümkün değildir. Genellikle şirketin büyüklüğüne ya da tam zamanlı bir iş olup olmamasına göre maaş değişir. Tam zamanlı yeni bir metin yazarı en az asgari ücret kadar maaş alır. Fakat daha kıdemli metin yazarları daha yüksek maaşlar alır. Metin yazarlığı yapan kişiler için ücret kelime başına hesaplanmaktadır. Bu nedenle metin yazarlığı maaşları net değildir.
Yeni Medya ve İletişim Platformu
Detaylı bilgi ve sorularınız için buraya tıklayabilirsiniz.
Instagram – Facebook ve Twitter hesaplarımızdan bizleri takip edebilirsiniz.